3D taartrecepten


Amerikaanse cake

dit recept is voor een springvorm van 22 cm, veruddel het recept voor een grotere of meerdere springvormen 

  • 170 gram ongezouten boter, verzacht
  • 200 gram Greensweet sweet vanille
  • 5 gram vanille-extract
  • 140 gram lowcarb meel*
  • 7 gram bakpoeder
  • 180 gram volle melk, kamertemperatuur
  • 3 eieren

Verwarm de oven voor op 150 graden, en bekleed een bakblik met bakpapier
Meng het meel met de bakpoeder samen
Klop de boter met de vanillesuiker luchtig.
voeg 1 voor 1 de eieren toe en klop dit door de boter heen, zorg ervoor dat het niet gaat schiften
Voeg ook het vanille extract toe
Voeg afwisselend de melk en het meel toe en meng tot een egaal beslag
Verdeel het beslag over de vorm en bak de cake gedurende 50 tot 60 minuten goudbruin en gaar. 
Controleer met een prikker of de cake gaar is en laat in het bakblik GOED afkoelen alvorens je het op het rooster laat afkoelen (anders scheurt de cake)

*Lowcarb melenmix

  • 115 gram kokosmeel
  • 50 gram naturel whey protein
  • 165 gram lijnzaadmeel
  • 90 gram haverzemelen
  • 3 gram xanthaangom

meng alles goed door elkaar en bewaar in een luchtdichte glazen pot

Fondant

**update: ik ben er achter gekomen dat je met xanthaangom rekbaarheid/ elastischiteit verkrijg, en het zorgt ervoor dat de icing niet kristaliseert**

- 4 blaadjes gelatine
- 80 gram sukrin fibersyrup ‘clear’
- 20 gram kokosolie
- 300 gram Greensweet icing

 7 gram xanthaangom

Week de gelatine in koud water.

vermeng de xanthaangom met de icing

Verhit intussen de fibersyrup met kokosolie in een pan.
Wanneer de kokosolie is gesmolten, voeg je de uitgeknepen, geweekte, gelatine toe aan de kokende siroop.
Roer goed, tot de gelatine is opgelost.

Voeg de warme siroop toe aan de icing, en roer tot er een deegje ontstaat.
Wanneer het te zwaar wordt om met een lepel door te roeren, neem je het met de hand over en kneed je het ‘fondant’ tot een stevige bal.

Laat in de koelkast opstijven tot je het gaat verwerken.
Voordat je het gaat verwerken kneed je het even goed door. Als het wat te droog is kneed je een beetje glycerine doorheen. 

 

** het fondant heb ik nog niet in de video verwerkt, omdat ik er later ben achter gekomen van het xantgaangom. ik zal later nog een video maken over fondant! **