Suikervrij vanille roomijs met karamelsaus 

suikervrij vanille ijs


wat heb je nodig?
250 ml melk
half vanille stokje
90 gram greensweet erythritol
15 gram greensweet sweet extra
150 gram gepasteuriseerde eierdooier
150 ml room


Vries het koelelement gedurende 24 uur.
Breng de melk met een opengesneden vanillestokje en de suikervervangers aan de kook.
Als de melk kookt zet je het vuur uit e3n laat je het 10 minuten trekken
Vermeng het eigeel met de room tot een glad mengsel.
Voeg de melk toe en meng het nogmaals goed door.
Doe alles terug in de pan en verwarm tot een temperatuur van 75 graden
Haal de massa door een zeef, en laat goed afkoelen (desnoods een nachtje in de koelkast)
Zet de ijsmachine aan en giet het mengsel erin.
Laat de machine zijn werk doen.
Is het ijs nog te zacht wanneer de koelelement grotendeels ontdooit is? Zet het ijs dan in de vriezer en roer om de uur nog even door!
Wanneer je het ijs gaat serveren, en het is hard geworden, zet hem dan even 10 tot 20 minuten in de koelkast!


Slanke karamelsaus

een heerlijke variant op de al eerder bedachte karamelsaus (welke op de achterkant van greensweet stevia brown staat.)

 

Wat heb je nodig?

110 gram Greensweet Brown

50 gram slagroom

120 ml (magere) melk

2 gram xanthaangom

Enkele druppels greensweet stevia met karamelsmaak

2 gram Keltisch zeezout

5 ml plantaardige glycerine

 

Maal in een blender de greensweet-brown met xanthaangom tot poeder.
Breng de slagroom met welk aan de kook.
Zodra deze kookt de greensweet brown toevoegen en het laten indikken
breng het op smaak met het zout en stevia druppels
voeg als laatste wat glycerine toe, om kristalvorming bij afkoelen tegen te gaan.